Fyra alpsjöar för barnfamiljer

posted in: Italien, Österrike, Restips, Vandring | 0
Facebooktwitter

Drömmer du om att vandra med hela familjen i alperna?  Att hitta lämpliga utflyktsmål som passar även de minsta kan vara en utmaning. Du behöver inte ta dyra gondollifter för att uppleva den vackra natur som Europas alper bjuder på. Här får du tips på fyra barnvänliga alpsjöar med fina vandringsleder.

 

LAGO DI BRAIES, ITALIEN

Lago di Braies med en härlig vandringsled runt sjön.

 

Det här är kronjuvelen bland sjöar. Redan när jag såg bilder på sjön var jag såld och drömde om att åka hit. Och tro mig, den här platsen är ännu vackrare I verkligheten. Vattnet skiftar i de mest fantastiska nyanser av grönt och blått. Vad kan jag säga, den måste upplevas! Sjön ligger i Sydtyrolen på 1,496 meter över havet och det går såklart en vandringsled runt hela sjön som är ca 3,5 km. Jag och min familj var här 2016 och barnen vandrade större delen av sträckan själv. Ibland fick vi bära dem korta sträckor, men lek-och fikapauser gör underverk för små barnsben! På andra sidan sjön från starten finns en härlig sandstrand med rastplats. Se fler bilder från vårt besök här.

Svårighetsgrad: Lätt och familjevänligt, 3,5 km vandring. Stroller och barnvagn kan tas med men det är smalt på sina ställen så stroller eller bärryggsäck är att föredra. Det finns ett parti med trappor men annars är det enkelt att gå och få backar.

Start: Vandringsleden börjar vid souvenirbutiken och restaurangerna. Det charmiga båthuset som ses på många bilder härifrån hittar du också vid ledens start. Vill ni se sjön utan att gå en meter kan ni alltid ta en båttur.

Ta sig hit: Enklaste färdsättet är bil. Du är du också fri att stanna så länge du vill. Stor betalparkering vid sjön där även husbilar får plats.

Boende: Vill du bo lyxigt och nära, bo på hotel Lago di Braies. Är du här på en dagsutflykt är Dobbiaco/Toblach närmsta ort och du kan även passa på att besöka Lago di Dobbiaco.

 

LAGO DI DOBBIACO, ITALIEN

Lago di Dobbiaco, en naturstig med infoskyltar går runt hela sjön.

I dolomiterna, inte långt från Lago di Braies, ligger lago di Dobbiaco. En magisk plats som ligger vägnära med parkering, camping oh restaurang. Det går en mysig vandringsled runt hela sjön som passar både stora och små. Längs naturstigen finns informationsskyltar för den vetgirige. Vi vandrade här med vår tvååriga son och treåriga dotter. Det gick hur bra som helst! Läs hela inlägget och se fler bilder här.

Svårighetsgrad: Lätt. Ca 2,5 km enkel vandring. Har du en bebis med dig? Du kan gå leden med stroller eller barnvagn. Det är också en enklast är det om du har du en bärsele eller bärryggsäck åt din småtting.

Start: Parkeringen, börja vandringen genom att gå över bron till serveringen. Därifrån har du vackrast utsikt över sjön och här börjar naturstigen.

Boende: För dig som campar finns camping Toblacher See, nära och bra. I den mysiga alporten Dobbiaco/Toblach finns många fina hotell att välja bland.

Ta sig hit: Enklast är det att ta sig hit med bil. Vi åkte husbil hit och det gick hur bra som helst. Den sportige tar cykeln och det går också bussar mellan Toblach och Cortina d’ampezzo som stannar här.

 

LAGO DI CAREZZA, ITALIEN

Lago di Carezza, en smaragdgrön sjö uppe bland bergen.

Den här slående vackra sjön är så vykortsvacker att det nästan är löjligt. Den är liten, men i det här fallet har storleken ingen betydelse. För familjer med små barn är det snarare en fördel eftersom även små barn orkar gå runt hela sjön. Bege dig upp i bergen och du hittar den mytomspunna sjön i närheten av skidorten Carezza. Vi besökte bland annat Pordoipasset och Lago di Carezza samma dag. Dolomiterna, man kan inte få nog! Pordoipasset är en sevärdhet i sig och väldigt populärt bland cyklister. Ta en biltur, stanna till här och upptäck den mysiga stigen intill sjön. Läs inlägget från vårt besök här.

Svårighetsgrad: Superlätt! Leden runt sjön är en knapp kilometer lång och beroende på hur ofta ni stannar tar det uppåt en timme att gå runt. Det finns många bamseträd att krama längs vägen och vackra vyer att sucka över. Stroller och barnvagn går utmärkt att ta med.

Start: Parkera bilen på den stora betalparkeringen (1 euro/timme) vid besökscentret och vandra genom tunneln under vägen och du kommer ut på stigen.

Boende: I skidorten Carezza finns det fina boenden. Du kan också bo i Canazei eller Cortina d’Ampezzo.

Ta sig hit: För dig som reser med barn är bil eller husbil det bästa färdmedlet. Annars är cykel och motorcykel mycket populärt.

 

GOSAUSEE, ÖSTERRIKE

Kombinera ett besök vid Gosausee med sightseeing i Hallstatt.

Den här sagolika alpsjön i Salzkammergut ligger i närheten av en annan vacker alpsjö, nämligen Hallstätter See och en av de vackraste byarna i världen, Hallstatt.  Vi besökte Hallstatt samma dag och du kan läsa mer om vårt besök här. Vilken dag det blev! Två av världens vackraste sjöar på en och samma dag, det är vad jag kallar one fine day. Det var kärlek vid första ögonkastet. Smaragdgrönt vatten, höga berg som ramar in landskapet och lärkträd som klättrar på sluttningarna. Stigen är så inbjudande att glädjeskutt inte är långt borta. Ta med din familj och åk hit, du med. Läs hela inlägget om Gosausee här.

Svårighetsgrad: Lätt. Leden runt sjön är 4,2 km lång och passar småbarnsfamiljer.

Start: Stor parkering intill sjön för både bilar och husbilar. Leden börjar vid souvenirbutiken och restaurangen vid sjökanten.

Boende: Varför inte bo i Hallstatt eller vid Wolfgangsee och köra till sjön över dagen. Vi bodde på en ställplats en bit härifrån eftersom många campingar runt Wolfgangsee tyvärr var fulla.

Ta sig hit: Med barn är det husbil eller bil som gäller.

Facebooktwitter

Leave a Reply