Resa till Quedlinburg med husbil

posted in: Restips, Tyskland | 0
Facebooktwitter

Vi besökte den charmiga staden Quedlinburg. Den är som tagen ur en sagobok! Här trängs färgglada och krokiga korsvirkeshus som sett människor komma och gå i närmare 700 år. Den 1200-åriga staden är rik på historia och är du på rundresa i de här delarna av Tyskland är Quedlinburg definitivt värt en dagstur.

 

Centralt boende på ställplats
Vi hittar en fin ställplats precis vid gamla stan och borgen på berget. Det är inte billigt men 19 euro med el känns helt okej när läget är så pass centralt. Med utsikt över den mäktiga medeltida borgen är vi mer än nöjda.

 

Central ställplats ett stenkast från gamla stan och borgen.

 

Tysklands första regent kröns i Quedlinburg
Vi vandrar upp för berget och besöker den mer än 800 år gamla kyrkan. På den här platsen kröntes Tysklands första regent, Heinrich I, till kung år 919. Den gamla staden med sin kyrka och slott är ett av UNESCOS världsarv. Staden har varit med om mycket sen den grundades på 800-talet. Bland annat ansåg sig Heinrich Himmler sig vara en reinkarnation av Heinrich I och staden utsågs till en nazistisk helgedom.

 

Genom bergets fästning.


Kyrkan på berget
Inne i kyrkan är det svalt och mörkt och några tyska turister pustar ut efter vandringen uppför. Det är knäpptyst och vi börjar omedelbart att viska och ta in historien. Vi ser kryptan där Heinrich I och hans fru Mathilde ligger begravda. Väggarna är krönta med abbedissornas gravstenar. Barnen blir lyckliga när vi kommer till skattkammaren där reliker och andra skatter visas upp. Vi spanar särskilt in de vackra juvelbeklädda skrinen och Heinrich I elfenbenskam.

 

Uppe på berget utanför den 800 år gamla kyrkan.


K
vinnor regerar
Quedlinburg har en ovanlig historia. Staden har nämligen styrts av kvinnor i 800 år. Det var Heinrich änka som grundade klostret för aristokratiska kvinnor som lydde direkt under påven. Den första abedissan som tillsattes var kungaparets barnbarn, år 966. Sen styrdes staden av kvinnor i 800 år tills Napoleon invaderade Quedlinburg. Den svenska prinsessan Sophia Albertina blev stadens sista abbedissa.

 

Det mysiga rådhustorget.

 

Rådhustorget med ett rådhus från 1300-talet.
Efter besöket på berget går vi mot det kända torget med ett rådhus från 1300-talet. I den ljuvliga vårvärmen slår vi oss ner på en mysig uteservering. Vi kyler ner oss med en kall öl och barnen mumsar på jordgubbssorbet och ritar med papper och pennor som de får av den vänliga servitrisen. Jag och Rosalie tittar in i en antikaffär där de har otroligt vackra saker men vi förfasas över de höga priserna.

 

Det färgglada torget strax nedanför borgen. 

Vi går hem till husbilen där barnen avslutar sin dag med en bit av Sverige, Ronja rövardotter. Härnäst fortsätter vi söderut, det blir ett kärt återseende då vi besöker en av mina absoluta favoritstäder, Rothenburg ob der Tauer.

Facebooktwitter

Leave a Reply