10 saker att se i Rothenburg ob der Tauber

posted in: Restips, Tyskland | 0
Facebooktwitter

Rothenburg är en av de vackraste städer jag besökt. Det är inte bara jag som tycker det, den anses vara en av Tysklands vackraste städer. Den ligger längs Romantiska vägen och är omåttligt populär bland turister. Det är förståeligt, ett besök här lämnar ingen oberörd och jag kan garantera att du kommer att charmas av dess medeltida atmosfär. När du går in genom stadens murar är du redan förtrollad.

 

Med sina gamla korsvirkeshus i varierande kulörer är det svårt att inte förälska sig. Den här staden är helt fantastisk och beroendeframkallande. Rothenburg har det där lilla extra som gör att man blir fast och vill återvända. Vi var här på en dagstur 2016 och ville återse staden. Den här gången hinner vi med fler sevärdheter som vi har på vår lista och några av dem blir ett kärt återseende. Här delar jag med mig av mina favoriter.

Plönlein, det lilla torget som blivit symbolen för Rothenburg och som är ett av stadens mest fotograferade motiv.

 

Innanför murarna börjar sagan. Det är så pittoreskt att det skulle kunna vara en filmkuliss. Plönlein är nog den mest pittoreska platsen i denna bedårande stad. På det lilla torget står en fontän framför det sagolika korsvikershuset som omges av de två gränderna som leder till Sieberstornet och Kobolzellertornet, båda från 1200-talet. Det är ett av det mest fotograferade motiven i Rothenburg och vid nästan alla tider på dygnet står det någon och fotar det gamla huset.

 

Mysiga Markplatz med rådhuset från 1300-talet är stadens hjärta.

 

2. Rathaus, Ratstrinkstube och Markplatz. Markplatz är stadens hjärta och här pulserar det av liv. Rathaus (rådhuset) är ett av Tysklands vackraste och du kan gå upp i dess torn och blicka ut över staden. På torget väntar turister otåligt och tittar upp mot Ratstrinkstube för att få se på klockspelet och figurerna som visar sig varje hel timme mellan 11-15. Här finns uteserveringar och på kvällarna är det ofta musik och underhållning. Här finns också några av Rothenburgs vackraste byggnader.

 

Fleischhaus- och Tanzhaus med sin speciella historia är bland de vackraste byggnaderna i Rothenburg.

 

3. Fleischhaus- och Tanzhaus. Kött- och danshuset som ligger bakom St. Georgefontänen är byggt på grunden efter det gamla rådhuset som brann ner 1240. Här har det dansats och firats och slaktare har sålt kött, allt i samma hus. Idag finns här en konstutställning med verk från lokala konstnärer.

 

St. Jakobskirche anses vara en av Tysklands vackraste kyrkor.

 

4. St. Jakobskirche. Den här ståtliga kyrkan färdigställdes 1485 och anses vara en av Tysklands vackraste kyrkor. Den ligger en kort promenad från Markplatz och du kan beundra den utifrån eller betala in dig och se höjdpunkterna, bland annat det kända altaret och ett träsnideri från 1505 som föreställer sista måltiden.

 

Vandra uppe längs muren och upptäck staden från ovan.

5. Stadsmuren och dess torn. Det här är ett vackert och annorlunda sätt att se en stad. Du kan ta trapporna upp till stadsmuren, det finns uppgångar lite här och där. Det lär vara bra att starta from Spitaltor, ett stort vakthus från 1500-talet och sen gå mot Rödertor. Man kan sen fortsätta till Klingentor som byggdes mellan år 1395 och 1400. Totalt finns det ett 40-tal vakthus och torn att utforska. Det här tyckte både vi och barnen var spännande. Skyltar upplyser om att gångarna är gamla och att barn ska gå med vuxna. Det är klokt att följa det rådet när man vandrar här uppe.

 

Julbutiken Käthe Wolfart är ett måste om du besöker staden. Utanför står julklappsbilen parkerad.

 

6. Julaffären Käthe Wolfart. Det spelar ingen roll vilken tid på året du besöker julaffären Käthe Wolfart. Den är lika julig året om! Här finns så mycket julpynt att det är svårt att hålla fingrarna i styr. Det finns andra souvenirbutiker i Rothenburg som också säljer julpynt och tyskt hantverk. Staden är ett mecka för alla som älskar souvenirer.

 

Teddyland är en butik med nallar i alla dess former. Älskad bland barn och vuxna.

 

7. Teddyland. För alla som gillar nallebjörnar och det gör våra barn, är det här en charmig butik. Det finns nallar i form av speldosor, figuriner, leksaker, porslin och mycket mer. Själv fick jag med mig en kaffemugg med en isbjörn på.

 

Stöberleinsturm är ett vackert torn och det enda vars tak är helt intakt med sina tinnar.

 

8. Kobolzellertornet, Stöberleinsturm och Hegereiterhaus. Vill du hitta en liten oas dit få turister verkar hitta så passar det här lilla hörnet av staden bra. När du kommer till Plönlein kan du ta den nedre vägen och passera under Kobolzellertornet. Här finns trappor och små gångvägar som tog oss till en gammal arena och Hegereiterhuset från 1500-talet som en gång var en köksbyggnad, konstruerad av den kände Leonhard Weidmann.

 

Gerlachschmeide är en vacker gammal smedja som restaurerats.

 

9. Gerlachschmiede eller Gerlachsmedjan. Ett vackert hus som en gång varit en smedja. Det ligger lite dolt men vet du vad du letar efter är det inga problem att hitta det.

10. Gå vilse i Rothenburg. Det här är det bästa sättet att upptäcka alla mysiga gränder och dolda pärlor! Vi hittade mysiga lekparker och flera av sevärdheterna genom att helt enkelt pröva nya vägar och strosa runt.

Reser du hit med husbil finns en central ställplats med bara några minuters promenad från stadsmurarna. Billigt och bra! Annars finns det massor med hotell att välja bland. Åk hit när som helst, staden är nog vacker i alla väder men vi upplevde att maj var behagligare än juli månad då det är högsäsong. På min bucket list finns att åka till Rothenburg i adventstider då staden smyckas vackert och det hålls julmarknad som lär vara något alldeles extra!

Facebooktwitter

Leave a Reply