Piran – en pärla vid Adriatiska havet

posted in: Slovenien | 0
Facebooktwitter

 

Längst ut på en udde ligger kuststaden Piran. En stad som platsar i en stor roman eller en filmklassiker. De smala kullerstensgränderna, den salta lukten av hav och ljudet av vågor lockar oss till sig. Det här en plats att förälska sig i!

 

 

Ställplats med det perfekta läget

Vi känner respekt inför resan eftersom informationen är skral om både campingar och vägar fram till Piran. Vi har stjärnmärkt Camp Fiesa och vilken glad överraskning att komma hit! Ett superbt läge med närhet till strand, lekpark och strandpromenad in till Piran. Staden är bara en kilometer bort. Och gräsplatser dessutom, det gillar vi!

Det vi gillade mindre är att det är långt från ställplatsdelen av campingen till servicebyggnaden och att duscharna saknade lyse om dagarna. Kanske var det tillfälligt, men oavsett var det inget som störde intrycket för vår del. Vi värderar läge och renhet högre!

 

 

Stranden och havet en minut bort
Vi byter om till strandkläder och kastar oss nästan i havet. Barnen får pröva sina swimfins och cykloper. Det är stenstrand så badskor är skönt att ha. Här finns servering i närheten om suget efter glass skulle bli för stort. Vi ser en manet som driver iväg annars är vattnet som det ska vara rent och klart.

 

Mysig stenstrand i Piran

 

Strandpromenad in till Piran
Vi promenerar in till Piran nästa dag och trampar nästan på en skorpion. Jag måste böja mig ner och inspektera, den föräldralediga biologen vaknar till. Det är verkligen en skorpion! Jag har ju sett flera förut men det var otippat att stöta på en på strandpromenaden. Tydligen gör det ont att bli stucken men de är inte så giftiga att motgift behövs.

 

Strandpromenad in till Piran längs vattnet

 

Promenaden in till Piran är vacker, med havet och små stenstränder intill. Här kan du hitta din egen badplats om du vill. St Georgkyrkans silhuett är Pirans landmärke uppe på uddens högsta punkt, den här platsen har anor från antiken med gamla kryptor under kyrkan som är från 1500-talet. Vi går upp för att få en närmre titt och för att se staden uppifrån kullen. Det är charmigt med de röda tegeltaken i kontrast mot det blå havet.

 

Vacker utsikt över Piran uppe från kyrkan St Georg

 

Jag tittar in i några av de små boutiquerna i en av gränderna som leder ner till torget. Jag köper ett randigt piratlinne till Aron och ringar till mig och Rosalie. Här finns vacker keramik och många ateljéer där konstnärer ställer ut och säljer sin konst.

 

Det marmorbeklädda Tartinitorget

 

Sorbet vid Tartinitorget
Vi har hört om det marmorbelagda Tartinitorget och här finns uteserveringar där vi hör oss för om vegansk glass. Det finns! Och vi mumsar i oss en fantastisk blåbärssorbet och barnen leker på torget.

 

Den stämningsfulla strandpromenaden på udden Punta Madonna

 

Vi strosar längs havet på udden Punta Madonna medan solen doppar sig i havet. Här ligger det eleganta hotellet Hotel Piran och uteserveringarna ligger som ett pärlband på rad, det är bara att välja och vraka. Vi har blivit så förtjusta i Piran att vi stannar, tar en stranddag och äter middag inne i Piran dagen därpå. Vi vill inte åka härifrån men det blir ännu ett löfte om att återvända, en annan gång.

Facebooktwitter

Leave a Reply