Turistmagneten Makarska

posted in: EUROPA, Kroatien | 0
Facebooktwitter

 

Efter ett besök i Omis åker vi mot Makarska Rivieran. Vi har hört mycket om den här delen av Kroatien och dess vackra öar, stränder och höga berg. Men hur är det med campingar i området? Vi prövar en centralt belägen camping i Makarska och spanar in det stora utbudet av aktiviteter för barnfamiljer.

 

Vägen till Makarska
Vi kör längs kusten på vägar där hastighetsbegränsningen som oftast är 50 eller 60 och max 80 på sina ställen. Folk gör också en del dumdristiga omkörningar, det irriterar oss en smula. Det finns gott om rastplatser längs vägen men mellan de branta bergen och havet finns inte mycket utrymme för stora parkeringsplatser så om man ser fina stränder längs vägen är det svårt att vara spontan och stanna för ett dopp. Åker man med husbil är det enklast att utgå från en camping.

 

Stranden nedanför Autocamp Krvavica

 

Boende i husbil längs Makarska Rivieran
Innan vi åkte sökte vi runt efter bra ställplatser och campingar i området. Vi valde mellan Autocamp Krvavica, Camp Jure och Camping Basko Polje. Det är inte ett givet val eftersom alla val kommer med en kompromiss. Basko Polje ligger nära en av de vackra stränderna i området i Baska Voda men har inte fått lysande betyg. Vi åker därför till autocamp Krvavica som fått högt betyg på Google Maps. Här är det litet och långt från Makarska. Visserligen är det en tyst och fridfull camping med en fin strand men vi vill ta oss in till Makarska och vi åker därför vidare till Camp Jure som också är nedskriven av många av de hundratals recensenter som bemödat sig att skriva om sina upplevelser på Camp Jure. Väl framme blir vi omdirigerade till nya Camp Riviera Makarska. Vi tycker inte att det är den mysigaste eller finaste camping vi varit på. Den ligger granne med ett hotell med en enorm hoppborg som låter en del men det ligger väldigt nära stranden och strandpromenaden där det finns gott om restauranger och små butiker, så läget är bra.

 

Stranden nedanför Camping Riviera Makarska

 

Stranden vid camping Riviera
Stranden är fin, väldigt smal och det blir fort djupt så den är inte barnvänlig men det härliga med barn är att de anpassar sig efter det mesta och trots vågorna plaskar de runt för fullt. Vi märker av att detta är ett charterparadis, det är mycket folk på stranden och runt omkring men fördelarna med det är att det är mer tillrättalagt för barnfamiljer som letar ställen att äta eller vill bunkra upp med strandleksaker.

 

Karuseller, studsmattor och mycket mer väntar barnfamiljer som åker till Makarska

 

Inne i Makarska finns gott om barnvänliga aktiviteter
På kvällen går vi in till Makarska, det är en rätt mysig strandpromenad som kantas av hotell och restauranger men om du vill ha lugn och ro ska du leta dig till de mindre orterna längs rivieran. Vi hittar en restaurang alldeles vid havet med fantastisk utsikt och med vegansk burgare. Fantastiskt tycker vi! Nedanför finns ännu mysigare stränder så bor man centralt i Makarska finns en uppsjö av stränder att välja på. Det är barnvänligt i Makarska med små tivolin och lekplatser. Aron och Rosalie åker karusell och äter popcorn. De trötta små benen får vila när vi åker tåget man kan hoppa på och av längs strandpromenaden och som stannar vid campingen. 60 kuna per person så det är inte billigt men barnen älskade det!

 

Nere vid hamnen i Makarska kan man åka på båtturer, bland annat i u-båt

 

Vidare mot Dubrovnik
Vi sover en natt och åker sedan vidare mot Dubrovnik som är med på vår bucketlist och ett av de platser på vår roadtrip som vi ser mest fram emot!

Nästa inlägg: Dubrovnik!

Facebooktwitter

Leave a Reply