Piratstaden Omis

posted in: EUROPA, Kroatien | 0
Facebooktwitter

 

Vi har kommit till Omis och kvällssolen målar de dramatiska bergen i rosa nyanser. Ur bergen rinner floden Cetina och mynnar ut i staden som för hundratals år sen var hem åt Adriatiska havets mest fruktade pirater. 

 

Mot Omis längs en snabb men dyr motorväg
Vi reser från Piran den snabbaste vägen, det vill säga på motorvägen. Det funkar så att man får en biljett när man kör in på betalvägen och använder den när man sen ska av betalvägen. Du får då betala för den sträcka du kört på motorvägen. Och det kostar en nätt liten slant, så är du snål med kosingen men generös med tiden ska du välja de mindre vägarna. Med tre barn i bilen finns ingen tid att spilla och om än det kostar så går resan smidigt.

 

Campingplatser med fint läge vid den barnvänliga stranden på Camp Galeb

 

Strandnära campingplats på Camp Galeb
Vi tänker först åka till Split och bo på camping Strobec Split men den är full och det känns stökigt och bullrigt i området så vi kör vidare till Omis. Camp Galeb är en ACSI-camping som fått föga smickrande betyg men har ett fantastiskt läge så vi chansar. Vi får en bra plats alldeles vid stranden och här är det lugnt förutom att det är tydligt att campingen genomgår stora byggprojekt. En stor fördel är också att det finns en stor mataffär precis vid infarten till campingen. Här hittade vi flera veganska alternativ, superbra!

 

Strandpromenaden från Camp Galeb in till Omis

 

Enkel och vacker promenad längs vattnet in till Omis
Vi prövar strandlyckan på campingens långa strand. Den är fin och barnvänlig och barnen letar snäckskal i sanden. På eftermiddagen går vi in till Omis. Det går en strandpromenad nästan hela vägen från campingen in till stan. Vi promenerar över bron och ser hur flodens vatten strömmar fram. Rosalie och Aron tycker det är spännande att tänka på pirater som en gång härjat här. Det var handelsskeppens skräck att överfallas av piraterna som tog med sig sina byten upp längs floden dit inga skepp kunde färdas.

 

Mysiga små gränder med uteserveringar och souvenirbutiker

 

Mysiga små gator inne i Omis
I ett glasstånd frågar vi efter vegansk glass och måste fråga oss själva om vi hört rätt. Här finns flera sorter att välja på. Söt och sliskig men det ger förnyad energi att se staden och vandra genom de trånga gatorna där turisterna köpt sin första eller kanske sin femte öl för dagen. Oavsett är det en trevlig atmosfär här som vi gillar!

 

 

Regnet hänger i luften och på kvällen mullrar ett av de värsta åskoväder jag sett in med dunder och brak. Det tar värmen med sig men det gör inget, vi åker vidare till Makarska!

 

Facebooktwitter

Leave a Reply