Camping och sightseeing i Dubrovnik

posted in: EUROPA, Kroatien | 2
Facebooktwitter

 

Äntligen i Dubrovnik! Den här staden har lockat oss länge. Den andas historia och strålar av skönhet. Dessutom hittade vi två riktigt fina campingar i närheten till ett bra pris!

 

Campingar nära Dubrovnik
Det kan tyckas som ett evigt tjat om campingar men det är viktigare än man tror. Speciellt när det är en barntrio med på resan. Vi har prövat två campingar nära Dubrovnik, båda drygt en mil bort med bra strand och till ett bra pris. Camping Kate och Camp Pod Maslinom. Vi rekommenderar båda!

 

 

Camping Kate
11 km utanför Dubrovnik ligger ACSI- campingen Camping Kate. Vi trivdes jättebra här! Liten och enkel men mysig. Vi solade och badade första dagen på stranden som ligger ett hundratal trappsteg nedanför campingen, det innebar benträning och konditionsträning. Jag tror vi räknade till närmare 200 trappsteg om jag minns rätt. Puh! Stranden är fin och det finns restauranger och toalett i närheten. Badskor här är att rekommendera! I rännstenen såg vi en stor, brun orm. Lite äckligt tyckte barnen men fascinerande tyckte biologen.

 

 

Camp Pod Maslinom
Camp Pod Maslinom ligger 13 km från Dubrovnik. Den här campingen tyckte vi mycket om, antagligen för att vi fick en av de bästa platserna med utsikt över havet och för att ägaren är väldigt trevlig. Har man mindre tur får man stå bland träden. Otroligt mysig och gemytlig camping. Stranden ligger en femminuters promenad i nedförsbacke. Vägen är brant, 15% lutning! Tufft med barnvagn men görbart. Jag tyckte särskilt mycket om att bada från klipporna där man tar sig ner i vattnet från stegar. Det finns grusstrand och pir också. Från campingen går det att ta sig till Dubrovnik med båt och buss.

 

På båttaxin på väg in till Dubrovnik

 

Att ta sig till Dubrovnik
Vi besökte Dubrovnik när vi bodde på camping Kate. Vi tog båttaxi in och det var jättesmidigt. Barnen åkte gratis och vi betalade 100 kuna tur och retur per person. Gick suveränt med barnvagnen också, de hjälpte till att lyfta över den på båten. Åker man båt får man också se staden från vattnet, helt klart ett plus! Andra dagen åkte vi buss in och det var rätt och slätt en oangenäm upplevelse, bedrövligt med barnvagn. Vi fick trycka oss in och vagnen gick knappt in i bussen. Rosalie fick sitta i knät hos en okänd men fryntlig kvinna och det gick bra det med. Lilja däremot blev förskräckt så fort någon gluttade in i barnvagnen för att beskåda bebisen. Det enda positiva var att bussen var billigare än båttaxin. Vi tog därför taxi hem, betydligt bekvämare!

 

 

Inne i Dubrovnik
Fick vi bara sudda bort alla turisterna för en timme och ha hela staden för oss själva hade idyllen varit komplett. Det är väldigt mycket turister här, många anländer med kryssningsfartyg och går i stora grupper med guide. Det går däremot tämligen lätt att tänka bort folket när man ser sig runt på den gamla staden som tros ha grundats redan på 600-talet. Här finns också världens äldsta apotek som har anor från medeltiden.

 

Placa eller Stradun heter den 300 meter långa huvudgatan

 

Gamla stan – bländande vacker 
Det är bra att ha solbrillor när man flanerar längs Placa eller Stradun som Dubrovniks 300 m långa huvudgata kallas. Hela denna stenstad är så bländande ljus att det känns overkligt! Stadens medeltida murar är omåttligt populära att vandra på. Det får bli nästa gång när barnen är större! En guidad tur är nog ingen dum idé om man vill få ut mycket av sitt besök alternativt gå själv med guidebok.

 

 

Souvenirer och glass
Souvenirer är min svaghet. Och här är det lätt att hitta fina och framförallt dyra sådana. Jag blev förtjust i alla smycken och hantverk som tillverkas här. Så mycket fint! Vi hittade också resans bästa veganska glass på huvudgatan, chokladglassen var suverän! Att blanda sol och bad med seightseeing i staden är ett lyckat recept på en Dubrovnikvistelse. Staden är överväldigande med värmen och alla triljoner människor så det kan behövas fler än ett besök innan man kan lämna Dubrovnik med gott samvete.
Det gör vi! Vi åker mot Montenegro!

 

Facebooktwitter

2 Responses

  1. Anna / boihusbil.se

    Tack för fina inlägg om Montenegro, är lite sugen på att rulla dit i höst, då vi har siktet inställt på Kroatien och sedan till Italien. Ser onekligen väldigt vackert ut!

    • admin

      Hej Anna! Vad kul att du hittade inlägget om Montenegro. Det är verkligen fantastiskt vackert! Lyckostar som får bila söderut till hösten. Vi har runt två veckor kvar här nere i Europa innan vi beger oss hemåt.

Leave a Reply