Venedig med barn

posted in: EUROPA, Italien | 0
Facebooktwitter

 

Många är vi som drömmer om Venedig, den förtrollande staden på pålar med kanaler istället för vägar och båtar istället för bilar. Men hur funkar det att resa med barn i en stad med åtskilliga broar och båttransporter? I det här inlägget provar vi på sightseeing med tre barn och firar en oförglömlig födelsedag i Venedig!

 

Barnvänliga  Ca’Savio
Till Venedig kommer man såklart inte med husbil men det finns en halvö strax sydost om Venedig som är populärt bland campare. Vi bor i Ca’Savio på campingen med samma namn. Längs den långa sandstranden ligger campingarna som på ett pärlband. Det är lika bra att erkänna, vi är inte förtjusta i stora campingresorts men trots att Ca’Savio är en stor camping har de på ett smart sätt delat av området i gränder så det känns mindre. Här finns ett fint litet badland med vattenrutschbanor som passar även mindre barn. Stranden är bara någon minut bort. Bra för barnfamiljer!

 

Vattenlandet på camping Ca’Savio

 

Från Ca’Savio till Venedig
Från campingen till Venedig får man åka buss och båt. Fiffigt att köpa 24-timmarskort i receptionen där båttransporter på Canal Grande ingår. Vår ettåring sover middag bäst i barnvagnen så vi tar med den in till stan. Bussarna är barnvagnsvänliga och det är även den stora båten in till Venedig. Trots att jag sett både filmer och bilder från Venedig är det en stad som måste upplevas och inte bara ses genom andras ögon.

 

En av de största sevärdheterna är Markusplatsen. Här finns gott om duvor som vill bli matade

 

Båten stannar inte långt från klassiska sevärdheter som Suckarnas bro, Markuskyrkan, Markusplatsen och Dogepalatset. Vi går över Suckarnas bro och reflekterar över historien bakom namnet på bron.

 

 

Vandra i Venedig
Det är troligen enklast att ta sig fram med gondol. Det är inte lika mycket trängsel, troligen mer rofyllt men också väldigt dyrt. Med barnvagn hoppade vi över det denna gång. Istället gav vi oss in i den labyrint av gränder som utgör Venedig. Vi lyckades faktiskt orientera oss med Google Maps till ett glasställe med vegansk glass och en pizzeria med vegansk pizza men det mina damer och herrar, var inte det lättaste. Det hände både en, två och tre gånger att vi gick in i återvändsgränder och blev tvungna att vända om. Det blir många broar att bära barnvagnen över men det är korta broar och det är absolut görbart men visst hade det varit enklare att ta sig fram med Lilja i bärselen.

 

Vi hittade många fina butiker, bland annat de för Venedig berömda maskerna. Det mesta i den här staden är dyrt och vill du ha ”the real deal” och inte billiga replikat så kostar det därefter.

 

 

Bland broar och kanaler
Det är extremt mycket turister, förutom Dubrovnik finns det ingen stad där jag märkt av det så mycket. Vi går över kanaler, ser gondoler med sina gondoljärer i de randiga tröjorna. Några har klätt upp sig till tänderna och har betalat för gondol med egen fotograf. Kanske skapas det instagrambilder till tusen medan vi ser på. Vi tar kanalbåten längs Canal Grande och hoppar av vid Rialtobron.

 

Åka gondol är ett kostsamt nöje men verkar uppskattas av passagerarna

 

Födelsedagsmiddag vid Rialtobron
Ett stenkast från Rialtobron slår vi oss ner på en restaurang med utsikt över kanalen och bron. Jag blir ordentligt firad på min födelsedag med presenter, vegansk risotto och prosecco. Kvällen blir magisk och oförglömlig. Vi trängs bland förälskade par, kompisgäng och familjer och från toppen av Rialtobron beundrar vi den stora kanalen och ser båtar passera under oss. Det är som att strosa runt i en saga!

 

Utsikt över Venedigs ”huvudgata” Canal Grande 

 

Något jag hade velat göra är att åka en privat båttur på Canal Grande, gärna guidad tur eftersom vi blir nyfikna på alla palats och kanalhus vi passerar. Det finns så mycket historia här men med barn gäller det att välja aktiviteter som inte tar för lång tid och kräver att man står i kö allt för länge. Därför är båtturer ypperligt! Det är dessutom fullt möjligt om man har små barn i bärsele eller bärryggsäck.

 

Från toppen av Rialtobron är utsikten över Canal Grande magnifik

 

Trötta men lyckliga tar vi båten hem igen. Vi stannar ett par dagar här, blir en del av Venedigs vimmel ännu en dag och njuter av sol och bad. Men nu är ACSI-priserna ett minne blott och varje natt kostar enligt oss allt för mycket. Vi reser vidare mot ett kärt återseende, Gardasjön.

 

Facebooktwitter

Leave a Reply