Sol och bad vid Sveti Stefan Montenegro

posted in: EUROPA, Montenegro | 0
Facebooktwitter

 

Sveti Stefan, så otillgängligt men ack så vackert! Att bada i det turkosblå havet vid Sveti Stefan i Montenegro finns med på min bucketlist. För att komma ut på ön måste du antingen boka ett rum eller boka bord på hotellets restaurang. Det är såklart exklusivt och prislappen därefter. Vi ville mest se den berömda udden och ta ett dopp. Och det var precis vad vi gjorde, check!

 

Förbi Budva mot campingen
Från Kotor kör vi mot camping Maslina. Vi passerar Budva men skippar ett besök här. Den här staden är ett turistinferno och gamla stan i Budva får vänta.

 

Stranden som ligger någon minuts promenad från campingen

 

Camping Maslina
Här får vi välja fritt bland de lediga platserna och vi hittar en mysig plats i skuggan. Det är fina och rena faciliteter och nära till stranden. Här blir vi kvar flera dagar och vi solar och badar och gör den efterlängtade utflykten till Sveti Stefan.

 

Den allmänna stranden på den södra delen av Sveti Stefan

 

Sveti Stefan
Vi vill inte köra husbil till Sveti Stefan och i efterhand var det helt rätt beslut. Det är nog snudd på omöjligt att ta sig ner till parkeringen som vår chaufför sen berättar är dyr och alltid full. Vi frågar istället i receptionen vad en taxi kostar. Vi blir körda av en kille som jobbar på campingen för samma pris. Han är otroligt trevlig och duktig på engelska. 15 euro senare och vi är framme! Vi traskar ner med den berömda halvön i sikte.

 

 

Hotellets folktomma strand, två solstolar 100 euro annars är det förbjudet att beträda stranden

 

Stränderna vid Sveti Stefan
Det är en strålande vacker dag och vi har köpt både parasoll och luftmadrass. Lyckan är total! Frågan alla ställer sig när de kommer till en strand ”vart ska vi sätta oss? Vi har gjort vår läxa och vet att den norra stranden tillhör hotellet. Här behöver du pröjsa 100 euro för att sola och bada.  Om du inte är hotellgäst vill säga, men då kostar nog hela kalaset mer än så! En varning ska utfärdas, om du beträder stranden utan att ha betalat för solstolarna kostar det 1000 euro! Det är ett slöseri på en så vacker strand. Här är det nämligen inte en människa.

 

 

Den södra och allmänna stranden är uppdelad. Närmare Sveti Stefan kostar det 30 euro för solstolar på första raden och 20 euro för andra och tredje. Vi har med oss vår trogna strandfilt och vi hittar en alldeles utmärkt  plats med utsikt över halvön, gratis dessutom. Jag trodde det skulle vara överfullt, att folk skulle trängas på stranden likt packade sillar. Vi är glatt överraskade, det blev en bra dag!

 

Ännu en vacker men otillgänglig hotellstrand

 

Vi avslutar vårt besök med att flanera runt längs strandpromenaden. Vi beundrar ännu en tom och galet vacker hotellstrand. Här finns också en enorm lekpark där barnen leker loss tills vi blir hämtade igen. Kvällarna i Montenegro bjuder på vackra solnedgångar och vi inser att vi trivts under våra dagar här.

 

Nästa resmål?
Nu bär det av norrut igen och vi siktar mot Venedig.

 

Facebooktwitter

Leave a Reply