Med husbil längs Kotorbukten Montenegro

posted in: EUROPA, Montenegro | 0
Facebooktwitter

 

Nu är vi i det sydligaste landet på vår rutt. Det land som många i Sverige och runt om i världen är nyfikna på. För många européer är Montenegro okänt men väcker nyfikenhet. Så låt oss sluta spekulera! Montenegro må vara ett litet land men det är också ett vackert land med vackra stränder, rikt på historia och kultur. Vi börjar med ett besök i staden Kotor.

 

Från Kroatien till Montenegro
Vi hade läst att gränspassagen in till Montenegro kunde ta hiskeligt lång tid om man inte hade försäkring/green card i ordning. Det hade vi och det gick oväntat smidigt. Tyvärr fick vi en kalldusch när vi insåg att det inte var samma taxa för surf och samtal som i Kroatien. 100 MB kostar 99 SEK och ringa 20 SEK/min. Japp, av med mobildata. Inget Google maps. Den skrämmande insikten drabbar oss som en oväntad störtskur: vi är smärtsamt beroende av surf! Vi har inga offlinekartor för navigation men det löser sig, tack och lov för vår nyinköpta GPS.

 

 

Köra längs Kotorbukten
Till en början skiljer sig inte södra Kroatien särskilt mycket från Montenegro men när vi närmar oss Kotor ändras landskapet. De blågröna bergen stupar ner i det turkosblå havet som hela tiden skiftar färg efter ljuset. Kotorbukten är som ett fjordlandskap och har kallats Europas sydligaste fjord när det egentligen är en nedsänkt flodkanjon. Vägarna är snirkliga och det är ingen idé att ha bråttom för det ger bara en onödig stress.

 

 

Central parkering i Kotor
I Kotor finns en stor parkering för alla typer av bilar men det fina är att närmast vattnet är parkeringsplatserna avsedda för husbilar. Den zonen är avgränsad med ett band som en kille öppnar upp när vi kommer. Det är en mycket central parkering och vill man fricampa är det ett hyggligt bra alternativ. Stor lekplats i närheten och cirka 5 minuters promenad till gamla stan. Himlen öppnar sig och vi panikköper ett paraply dit vi räddar oss undan de tunga vattendropparna.

 

 

Ett besök i Kotor
Vi går in genom murarna till Kotors gamla stad som finns med på UNESCOs världsarvslista och eftersom det regnar så kraftigt tar vi plats på en uteservering. Proffsig kypare som kreativt plockar ihop ett gott veganskt alternativ till oss. Vi kastar oss över maten som veganska gamar, smuttar på caffe americano och ger oss in i Kotors smala gränder.

 

Upplev Kotors gamla stad
Gamla stans kärna från medeltiden anses vara Medelhavets bäst bevarade och murarna, vallgravarna och stadsportarna är otroligt imponerande. Vi strosar runt bland stadens katedraler, torg och butiker. I en vacker souvenirbutik säljer de ljuvliga julprydnader tillverkade i norra Montenegro. Vi köper ett set med julgranspynt och sen beger vi oss tillbaka. Många av Montenegros campingar är hårt nedskrivna på nätet. Först tänkte vi övernatta på autocamp Naluka men vi läste att ägaren hade skällt ut familjer med barn så vi kör istället till camping Maslina. Rätt val visar det sig!

Nästa inlägg: Sol och bad vid berömda Sveti Stefan!

Facebooktwitter

Leave a Reply