Lauterbrunnen

posted in: Alperna, Cykling, EUROPA, Schweiz | 0
Facebooktwitter

 

Jag förstår att JRR Tolkien fann inspiration till alvernas rike Vattnadal i just Lauterbrunnen. När vi kommer fram är hakorna nere i golvet. Alla vattenfall som springer ur bergen, Jungfraualpernas höga, vita toppar i kontrast mot den prunkande gröna dalgången. Vackert som en saga! Så skulle jag beskriva en av Schweiz främsta turistattraktioner.

Köra en stor husbil i Schweiz
Schweiz är ett land vi haft stor respekt för på grund av det vi läst om komplicerade regler och automatiska vågar. Men eftersom vi nu har en större bil och vet att vi håller lastvikten vågade vi oss in i Schweiz. Vi köpte ett 7-dagarspass för runt 25 schweiziska franc, ca 250 SEK. Då får vi köra på landets motorvägar. Till Lauternbrunnen går det bra att köra stor husbil, det är trångt genom själva samhället men vi börjar ha vanan inne så inga problem!

ACSI-camping i Lauterbrunnen med fantastisk utsikt!

Campa i Lauterbrunnen
Boka camping det gör vi sällan, kanske beror det på att vi gillar frihet och spontanitet. Det finns några enkla trick för att kan kunna resa så här. Håll koll på ländernas röda dagar och storhelger, när det är högsäsong, kom helst till en ny camping en söndag eller under veckodagarna och kom vid lunchtid då folk checkat ut men innan andra hunnit anlända. Det brukar funka för oss!

Camping Breithorn
Vi körde nästan längst in i dalgången till områdets enda ASCI-camping, Camping Breithorn. De skrockade när vi kom inkörandes med vår stora bil och sa att de egentligen inte hade några platser för stora husbilar. Men de gjorde plats för oss, det var fint av dem!

Campingen är superlugn, så lugn att man som barnfamilj nästan tycker att det är för tyst. Det märks av att det är en familjeägd camping då ägarna och deras släktingar är väldigt närvarande. Vi trivdes helt okej men vi föredrar nog mer neutrala campingar där det inte känns som att man campar på någons gård. Fördelen är att de stora turisthorderna inte kommer hit utan vi kunde i lugn och ro njuta av den vackra naturen.

Utflykter i Lauterbrunnen
Från campingen går en smal väg antingen längre in i dalen till gondolliften eller in till Lauterbrunnen som ligger ett par kilometer från campingen. Det finns ett helt nätverk av tåg och gondoler som förbinder olika orter. Det är faktiskt en utmaning i sig att veta vilken vandring du ska välja, hur du ska ta dig runt och från vilket håll du ska vandra. Lauterbrunnen och Grindelwald är två orter som är bra att utgå från men för flera av de vandringar vi tittade på behövde vi köpa ett tredagarspass för närmare 200 CHF.

Cykeltur längs den mysiga vägen i dalgången.

Gondolen längst in i dalen tar dig upp till Schilthorn, 2970 m, men det är dyrt! Bor du på campingen får du 30% rabatt men för en vuxen kostar ändå en tur och retur 75 euro. Det ville vi inte betala för att bara titta på utsikten.

Vi ville vandra mellan Männlichen och Kleine Scheidegg som ska vara en jättefin vandring perfekt för barn. Men vi fick höra att det var snö där uppe fortfarande så vi sparar den vandringen till en annan gång när också Lilja är större och kan gå hela sträckan själv.

Vi cyklade och promenerade istället i dalgången. Och med tre små barn räcker den upplevelsen långt! Vi köpte varsin Swiss army knife med årtal och barnens namn ingraverade. De vet inget, det blir en fin överraskning till jul!

Glass till barnen innan vi cyklar hemåt.

Lauterbrunnen
Själva Lauterbrunnen är ett litet samhälle. Det finns matställen och några butiker men här handlar allt om naturupplevelser. Vi stannade på en rolig lekplats längs vägen där barnen hittade lekkamrater de busade runt med. Det är mycket turister här, det ska sägas och de fotar på allt, till och med oss och våra cyklar.

Det blev riktigt härliga dagar här och fantastiskt tur med vädret hade vi också. Såklart räcker inte det här, vi kommer tillbaka en annan gång!

I nästa inlägg styr vi kosan mot Luganosjön i Italien. Här hittade vi en fin och barnvänlig ASCI-camping , perfekt för cykling, sol och bad!

 

 

Facebooktwitter

Leave a Reply